Weganizm
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(9)
Forma i typ
Książki
(9)
Poradniki i przewodniki
(9)
Dostępność
dostępne
(13)
Placówka
Wypożyczalnia Dopiewo
(5)
Wypożyczalnia Skórzewo
(2)
Wypożyczalnia Konarzewo
(4)
Wypożyczalnia Dąbrówka
(2)
Autor
Dymek Marta
(2)
Dymek Marta (wegetarianizm)
(1)
Ignaszewski Przemysław
(1)
Jaworska Dorota
(1)
Kułakowska-Lis Joanna (1971- )
(1)
Niepsuj Ola
(1)
Okrasa Karol (1978- )
(1)
Rokicka Alicja (kucharz)
(1)
Stolińska-Fiedorowicz Hanna
(1)
Zasuwa Iwona
(1)
Ładocha Daria
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(1)
2010 - 2019
(8)
Okres powstania dzieła
2001-
(9)
Kraj wydania
Polska
(9)
Język
polski
(7)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(1)
Temat
Powieść amerykańska
(2625)
Kobieta
(2013)
Powieść polska
(1739)
Rodzina
(1496)
Przyjaźń
(1421)
Weganizm
(-)
Powieść angielska
(1255)
Książki mówione
(1213)
Tajemnica
(1141)
Miłość
(1116)
Śledztwo i dochodzenie
(1060)
Zabójstwo
(935)
Relacje międzyludzkie
(887)
Dokumenty dźwiękowe
(861)
Zwierzęta
(809)
Dzieci
(642)
Uczucia
(598)
II wojna światowa (1939-1945)
(569)
Dziewczęta
(560)
Rodzeństwo
(553)
Nastolatki
(496)
Policjanci
(483)
Boże Narodzenie
(481)
Magia
(451)
Opowiadania dla dzieci
(444)
Opowiadanie dziecięce polskie
(431)
Osoby zaginione
(425)
Sekrety rodzinne
(422)
Małżeństwo
(413)
Życie codzienne
(408)
Trudne sytuacje życiowe
(388)
Psy
(384)
Wydawnictwa popularne
(381)
Relacja romantyczna
(376)
Dokument dźwiękowy
(372)
Podróże
(347)
Ludzie a zwierzęta
(340)
Chłopcy
(321)
Powieść polska dla młodzieży
(302)
Literatura polska
(290)
Uczniowie
(278)
Koty
(275)
Przestępczość zorganizowana
(274)
Dziennikarze
(270)
Literatura dziecięca polska
(269)
Matki i córki
(264)
Powieść francuska
(261)
Wybory życiowe
(261)
Książeczki dla najmłodszych
(256)
Poezja polska
(248)
Uprowadzenie
(247)
Wakacje
(245)
Powieść młodzieżowa polska
(236)
Seryjni zabójcy
(234)
Władcy
(229)
Wychowanie w rodzinie
(228)
Poszukiwania zaginionych
(225)
Prywatni detektywi
(223)
Powieść niemiecka
(220)
Żydzi
(220)
Zemsta
(219)
Powieść obyczajowa
(213)
Polska
(211)
Powieść szwedzka
(201)
Dziadkowie i wnuki
(197)
Wydawnictwa dla dzieci
(196)
Poezja dziecięca polska
(190)
Powieść młodzieżowa amerykańska
(190)
Samotność
(189)
Mężczyzna
(187)
Przyroda
(183)
Powieść kryminalna
(180)
Ojcowie i córki
(179)
Dziecko
(177)
Lekarze
(169)
Zakochanie
(167)
Stworzenia fantastyczne
(166)
Dojrzewanie
(164)
Samorealizacja
(164)
Polityka
(162)
Arystokracja
(161)
Spisek
(160)
Język polski
(158)
Pisarze
(158)
Poradniki
(158)
Marzenia
(157)
Pomaganie
(157)
Bajki dla dzieci
(156)
Las
(153)
Humor
(152)
Ludzie bogaci
(152)
Zabójstwo seryjne
(152)
Zdrada
(152)
Śmierć
(152)
Kradzież
(150)
Opieka nad zwierzętami
(148)
Szczęście
(148)
Opowiadanie dziecięce amerykańskie
(147)
Walka dobra ze złem
(146)
Literatura młodzieżowa
(143)
Szpiegostwo
(143)
Gatunek
Książka kucharska
(8)
Publikacja bogato ilustrowana
(4)
Poradnik
(2)
Przepisy kulinarne
(2)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(9)
Styl życia, moda i uroda
(2)
Hobby i czas wolny
(1)
9 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Pierwsza książka kucharska twórczyni "Jadłonomii" - najpopularniejszego polskiego bloga o kuchni roślinnej.
Czy łodyga brokułu nadaje się do jedzenia? Do czego wykorzystać natkę marchewki? Jak zrobić bezmięsny pasztet na świąteczny stół? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań znajdziecie w książce Marty Dymek - znanej z programu "Dzień Dobry TVN" autorki "Jadłonomii", najpopularniejszego bloga w polskim internecie poświęconego kuchni roślinnej, Kulinarnego Bloga Roku 2013. Autorka skomponowała ponad 100 przepisów na wegańskie śniadania, obiady i kolacje z bulw, korzeni i liści. Tu burak zmienia się w ciasto czekoladowe, pietruszka występuje w parze z gruszką, a z garści kapusty powstają chrupiące chipsy. Pozycja obowiązkowa dla wszystkich jaroszy i tych, którzy do tej pory nie wyobrażali sobie bezmięsnego obiadu.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Dopiewo
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Wypożyczalnia Konarzewo
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 6 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jadłonomia po polsku / Marta Dymek ; ilustracje Ola Niepsuj. - [Wydanie pierwsze]. - Warszawa : Marginesy, 2020. - 279, [1] strona : fotografie ; 29 cm.
"Jadłonomia po polsku" pokazuje, że kuchnia roślinna może być prosta jak barszcz i równie smaczna co ruskie pierogi. W sześciu rozdziałach podzielonych zgodnie z porami roku znajdziecie mnóstwo roślinnych inspiracji. To nie pomyłka, pór roku mamy w Polsce sześć – jest przecież przedwiośnie oraz trochę zapomniane przedzimie. W końcu czekając na nowalijki trzeba coś jeść, na przykład barszcz z wędzonymi śliwkami, kanapki z pastą z ciecierzycy i kiszonych ogórków, a na deser gryczaną granolę. Ta książka to nie tylko przepisy, ale też praktyczne porady, które sprawiają, że gotowanie jest zrozumiałe i pyszne.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Dopiewo
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Nowa jadłonomia : roślinne przepisy z całego świata / Marta Dymek. - Wydanie 2. - Warszawa : Wydawnictwo Marginesy, 2018. - 271, [1] strona : ilustracje kolorowe ; 22 cm.
Nowe, poręczne wydanie superbestsellera! Zjeździła Wietnam i Tajlandię, zmarzła w Korei, pojechała ucierać pasty curry do Indii, przejechała całe Bałkany, zgrzała się na targowiskach w Maroko i rozpływała się nad świeżym awokado w Kalifornii. Odwiedziła ponad pięćdziesiąt krajów, a kulturę każdego z nich poznawała od kuchni. Dla Marty Dymek najważniejsze były regionalne przyprawy, tradycyjne śniadania, rytualne obiady, narodowe dania, ulubione słodkości oraz to, jak wyglądają stragany i targowiska. W każdej podróży spisywała przepisy, notowała najciekawsze połączenia oraz spotykała się z tamtejszymi kucharzami, kucharkami i domowymi gospodyniami. Kuchnia roślinna nie pochodzi z konkretnego kraju ani kontynentu. Od wieków roślinne potrawy można spotkać na każdej szerokości geograficznej, bez względu na temperaturę, klimat i wysokość nad poziomem morza. Wegańskie jest zarówno meksykańskie guacamole, swojski barszcz z uszkami, afrykański gulasz z jarmużu, jak i buraczane curry z cynamonem. Jeśli tylko wie się, gdzie patrzeć, w każdym kraju z łatwością można spotkać mnóstwo roślinnych przepisów, które otwierają oczy na niespotykane dotąd połączenia i pozwalają na nowo odkryć dobrze znane warzywa. Uwierzcie, że zjedzenie bulwy selera po chińsku zmienia kulinarną wyobraźnię raz na zawsze. Marta Dymek to blogerka, autorka kulinarnego bloga Jadłonomia (Kulinarny Blog Roku 2013) i książki pod tym samym tytułem, która doczekała się kilku dodruków. Od sześciu lat prowadzi swoją stronę, na której dzieli się wegańskimi przepisami oraz wskazówkami na temat roślinnego gotowania. Współpracowała z nowojorskim kwartalnikiem kulinarnym „Chickpea Magazine”. Jej teksty publikowano też w „Magazynie Smak”, „Kukbuku” i „Gazecie Wyborczej”, a także w jej autorskiej rubryce w „Kuchnia. Magazyn dla Smakoszy”. Na kanale Kuchnia+ prowadzi swój autorski program Zielona rewolucja Marty Dymek.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Konarzewo
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 6 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Przemysław „Vegenerat” Ignaszewski w swojej drugiej książce serwuje nam kolejną porcję biegowych i kulinarnych eksperymentów. Pokazuje, jak ważnym elementem każdej aktywności jest posiłek, podpowiada, co można jeść nie tylko przed biegiem, ale także podczas niego i bezpośrednio po nim. W książce znajdziesz : opowieści o znanych biegach długodystansowych, anegdoty z życia ich uczestnika, przepisy na przekąski poprzedzające wysiłek, dodające energii w trakcie biegu, a także pozwalające się zregenerować.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Dopiewo
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Smak mięsnych dań bez użycia mięsa? To możliwe! Chcesz jeść mniej mięsa, ale nie chcesz rezygnować z ulubionych dań? Wątpisz, czy kuchnia roślinna może być urozmaicona, a potrawy sycące? Nie umiesz zrobić nic smacznego z tofu czy ciecierzycy? Nie wiesz, na co zwrócić uwagę przy komponowaniu posiłków? To książka dla ciebie! [nota wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Skórzewo
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 6 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Dąbrówka
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 6 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Kuchnia Lidla. pl)
W książce "Jeść zdrowiej" postaraliśmy się zebrać wszystkie najważniejsze, najbardziej aktualne informacje na temat zdrowych produktów, ich właściwości odżywczych i zastosowania, popularnych diet i nowych zaleceń żywieniowych. Stworzyliśmy kompendium wiedzy uzupełnione aż o 75 przepisów na dania zgodne z pięcioma trendami żywieniowymi. Znajdziecie tu pomysły na przekąski, obiady, desery, a także na świąteczne potrawy wegetariańskie, wegańskie, fit, bez laktozy i bez glutenu. Przy tworzeniu przepisów do tej książki ich autorzy, Daria Ładocha i Karol Okrasa (gościnnie), współpracowali z dietetykiem.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Dopiewo
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Wypożyczalnia Konarzewo
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 6 (1 egz.)
Wypożyczalnia Dąbrówka
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Książka
W koszyku
Świętujemy! : roślinne przepisy na uroczystości i święta / Alicja Rokicka. - Wydanie pierwsze. - Warszawa : Wydawnictwo Marginesy, 2019. - 287, [1] strona : ilustracje, fotografie ; 23 cm.
Świętujemy! to książka, która ma na celu zbliżyć do siebie ludzi. Przy jednym stole niech zasiądą „wszystkożercy” ; fleksitarianie oraz tacy, którzy na dobre wyeliminowali produkty pochodzenia zwierzęcego ze swojego menu. Ta książka to kompozycja ponad stu wspaniałych i stuprocentowo roślinnych przepisów na świąteczne śniadania, obiadki i podwieczorki, zupy, drugie dania i desery. Chociaż mięso to jeden z podstawowych składników polskiej kuchni, wcale nie jest nieodzowne i niezastąpione. Wegański świąteczny stół jest tak samo bogaty, różnorodny i uginający się od pyszności jak ten tradycyjny. W wegańskiej kuchni każdy znajdzie coś dla siebie: zwolennik typowej polskiej kuchni oraz entuzjasta warzyw w ciekawych, smakowitych odsłonach. Autorka bierze pod nóż regionalne receptury. Przedstawia je w wersji bezmięsnej z ciekawym twistem. Wszystko lokalnie i sezonowo. Smakoszu! Zatop więc zęby w rozpływających się kartaczach z rydzami i niech poniesie cię fantazja przy gotowaniu wegańskiej wersji gulaszu myśliwskiego. Może spróbujesz też bezkrwawego roślinnego steka, a rodzinę oczarujesz niebiańskim soczewicowym pasztetem pod pierzynką z chrzanu i legendarnym już selerem a la śledź – z ogórkiem kiszonym i sojonezem. A na koniec pokrop spotkanie wytrawnym ponczem. Te święta nie mogą się nie udać! [empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Skórzewo
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 6 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Smakoterapia : kuchnia roślinna bez glutenu, nabiału i cukru / Iwona Zasuwa. - Warszawa : Edipresse Polska, copyright 2017. - 351, [1] strona : fotografie ; 24 cm.
Iwona Zasuwa – z zawodu muzyk i pedagog (emisja głosu, sztuka dla dzieci). Na co dzień jedna z najbardziej cenionych na polskim rynku muzycznym wokalistek sesyjnych i chórzystek. Od 20 lat bierze udział w niemal wszystkich projektach muzycznych Kayah. Jej równorzędną pasją jest gotowanie, któremu przyświeca motto oparte o założenia medycyny profilaktycznej (hipokratejskiej) – jak żyć (czyli: co jeść), żeby nie chorować. Mama małego alergika, autorka strony smakoterapia.pl oraz prowadząca dwóch edycji programów „Ugotuj mi, Mamo” na antenie Kuchni+. Edukatorka żywieniowa, twórczyni cykli edukacyjnych i warsztatów kulinarnych dla dorosłych „Żyj i jedz zdrowo” oraz Akademii Smakoterapii dla dzieci. Społeczniczka i zwolenniczka proekologicznego trybu życia, współzałożycielka warszawskiej kooperatywy Smakoterapia, skupiającej odbiorców i aktywnie promującej producentów dobrej zdrowej żywności. Zafascynowana leczeniem za pomocą żywienia naturalnego. Posiada niezwykłą łatwość wymyślania ciekawych przepisów na smaczne i zdrowe potrawy, mimo ograniczeń dietetycznych, jakie musiała zastosować w swojej kuchni (bez cukru, bez nabiału, bez glutenu). Przez internautów nazywana „Królową Kaszy Jaglanej”.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Dopiewo
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Wypożyczalnia Konarzewo
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 6 (1 egz.)
Wypożyczalnia Dąbrówka
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 6 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej