Zupy
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(5)
Forma i typ
Książki
(5)
Poradniki i przewodniki
(3)
Proza
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(5)
wypożyczone
(2)
Placówka
Wypożyczalnia Dopiewo
(3)
Wypożyczalnia Skórzewo
(1)
Wypożyczalnia Konarzewo
(2)
Wypożyczalnia Dąbrówka
(1)
Autor
Boutavant Marc (1970- )
(1)
Desbordes Astrid
(1)
Desbordes Astrid. Edzio i przyjaciele
(1)
Dymek Marta
(1)
Juszkiewicz Aleksandra
(1)
Zasuwa Iwona
(1)
Łapiński Paweł (1985- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(2)
2010 - 2019
(3)
Okres powstania dzieła
2001-
(5)
Kraj wydania
Polska
(5)
Język
polski
(5)
Odbiorca
0-5 lat
(1)
6-8 lat
(1)
Dzieci
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(2)
Literatura francuska
(1)
Temat
Powieść amerykańska
(2626)
Kobieta
(2006)
Powieść polska
(1740)
Rodzina
(1493)
Przyjaźń
(1417)
Zupy
(-)
Powieść angielska
(1256)
Książki mówione
(1214)
Tajemnica
(1135)
Miłość
(1116)
Śledztwo i dochodzenie
(1056)
Zabójstwo
(930)
Relacje międzyludzkie
(884)
Dokumenty dźwiękowe
(861)
Zwierzęta
(807)
Dzieci
(641)
Uczucia
(598)
II wojna światowa (1939-1945)
(566)
Dziewczęta
(555)
Rodzeństwo
(552)
Nastolatki
(495)
Boże Narodzenie
(481)
Policjanci
(478)
Magia
(451)
Opowiadania dla dzieci
(444)
Opowiadanie dziecięce polskie
(431)
Osoby zaginione
(422)
Sekrety rodzinne
(419)
Małżeństwo
(412)
Życie codzienne
(406)
Trudne sytuacje życiowe
(387)
Psy
(381)
Wydawnictwa popularne
(381)
Relacja romantyczna
(376)
Dokument dźwiękowy
(373)
Podróże
(347)
Ludzie a zwierzęta
(339)
Chłopcy
(320)
Powieść polska dla młodzieży
(302)
Literatura polska
(290)
Uczniowie
(276)
Koty
(274)
Przestępczość zorganizowana
(272)
Literatura dziecięca polska
(269)
Dziennikarze
(268)
Matki i córki
(261)
Powieść francuska
(261)
Wybory życiowe
(260)
Książeczki dla najmłodszych
(256)
Poezja polska
(248)
Uprowadzenie
(246)
Wakacje
(244)
Powieść młodzieżowa polska
(236)
Seryjni zabójcy
(233)
Władcy
(229)
Wychowanie w rodzinie
(228)
Poszukiwania zaginionych
(223)
Prywatni detektywi
(222)
Powieść niemiecka
(220)
Żydzi
(220)
Zemsta
(216)
Powieść obyczajowa
(214)
Polska
(211)
Powieść szwedzka
(201)
Dziadkowie i wnuki
(196)
Wydawnictwa dla dzieci
(196)
Powieść młodzieżowa amerykańska
(191)
Poezja dziecięca polska
(190)
Samotność
(189)
Mężczyzna
(188)
Przyroda
(183)
Powieść kryminalna
(180)
Ojcowie i córki
(178)
Dziecko
(177)
Lekarze
(169)
Stworzenia fantastyczne
(166)
Zakochanie
(166)
Samorealizacja
(164)
Dojrzewanie
(163)
Polityka
(162)
Arystokracja
(161)
Spisek
(160)
Poradniki
(159)
Język polski
(158)
Pisarze
(158)
Marzenia
(157)
Pomaganie
(157)
Bajki dla dzieci
(156)
Las
(153)
Zdrada
(152)
Humor
(151)
Zabójstwo seryjne
(151)
Śmierć
(151)
Kradzież
(149)
Ludzie bogaci
(149)
Szczęście
(148)
Opowiadanie dziecięce amerykańskie
(147)
Opieka nad zwierzętami
(145)
Walka dobra ze złem
(145)
Literatura młodzieżowa
(144)
Wsie
(141)
Gatunek
Książka kucharska
(4)
Publikacja bogato ilustrowana
(2)
Opowiadania i nowele
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(4)
5 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
(Edzio i przyjaciele / Astrid Desbordes)
Szósta część serii "Edzio i przyjaciele". Edzio znajduje książkę kucharską swojej babci, a w niej przepis na zupę ze wszystkiego. Receptura babci podpowiada, by każdy gość przyniósł wybrany samodzielnie składnik i wrzucił go do wody… Jednak, żeby uzyskać niesamowity smak zupy ze wszystkiego, potrzebny jest jeszcze tajemniczy składnik. Wiewiórek zaprasza swoich przyjaciół, by ugotować zupę babci. Zupa ze wszystkiego, czyli z czego? Miś Antoni, Coś, Polcia i Helcia, puchacz Jerzy i Edzio starają się odkryć tajemnicę zupy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Skórzewo
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. Op/II (1 egz.)
Książka
W koszyku
Nowa jadłonomia : roślinne przepisy z całego świata / Marta Dymek. - Wydanie pierwsze. - Warszawa : Wydawnictwo Marginesy, 2017. - 271, [1] strona : fotografie ; 22 cm.
Marta Dymek, autorka najgłośniejszej polskiej książki o kuchni roślinnej, powraca z długo wyczekiwaną nową książką. Tym razem w roli głównej wystąpią polskie, sezonowe warzywa w zupełnie nowej odsłonie – w przepisach z kuchni całego świata. Bulwa selera po chińsku? Węgierski gulasz z papryk i boczniaków? Turecka zupa soczewicowa? Mizeria po koreańsku? To tylko kilka dań na zebranie sił przed wielką, roślinną podróżą! Aby kulinarnie podróżować, nie trzeba kupować egzotycznych produktów. Niepotrzebne są też wymyślne sprzęty ani rekwizyty. Wystarczy udać się na najbliższy bazar lub do warzywniaka i kupić polskie warzywa, a następnie skorzystać z niepospolitych przypraw oraz podpatrzonych w innych kuchniach technik. Nagle okaże się, że warzywa znane od dzieciństwa mogą codziennie pysznie zaskakiwać. Kuchnia roślinna nie pochodzi z żadnego konkretnego kraju ani kontynentu – jest wszędzie. Dlatego Marta Dymek, pracując nad nową książką, szukała roślinnych inspiracji w wielu zakątkach świata i odwiedziła ponad 50 krajów. Zjeździła Wietnam i Tajlandię, zmarzła w Korei, ucierała pasty curry w Indiach, przemierzyła całe Bałkany, wygrzewała się na targowiskach w Maroko i rozpływała się nad świeżym awokado w Kalifornii. W końcu roślinne potrawy można spotkać pod każdą szerokością geograficzną, bez względu na temperaturę, klimat i wysokość nad poziomem morza. Wegańskie jest zarówno meksykańskie guacamole, swojski barszcz z uszkami, afrykański gulasz z jarmużu, jak i buraczane curry z cynamonem. Jeśli tylko się wie, gdzie patrzeć, w każdym kraju z łatwością można spotkać mnóstwo roślinnych przepisów, które otwierają oczy na niespotykane dotąd połączenia i pozwalają na nowo odkryć dobrze znane warzywa. Uwierzcie, że zjedzenie bulwy selera po chińsku nieskończenie rozwija kulinarną wyobraźnię. Podróże przez stragany całego świata przypominają, że nawet nielubiane dotąd składniki mogą być przepyszne, jeśli tylko da się im szansę i przyprawi inaczej niż zwykle.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Dopiewo
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Po pierwsze tradycja / Aleksandra Juszkiewicz. - Warszawa : Wydawnictwo Burda Media Polska, copyright 2020. - 193, [6] stron : fotografie ; 27 cm.
Opowieść kulinarna zwyciężczyni dziewiątej edycji programu MasterChef. "Kuchnia polska jest zaskakująca, pełna smaków i wariacji... Chciałam zaakcentować moją przynależność do jednego z najpiękniejszych miejsc w Europie – Warmii i Mazur. Dlatego właśnie znajdziecie w tej książce wiele przysmaków z tego regionu". Zdaniem Aleksandry Juszkiewicz, nie trzeba sięgać po egzotyczne produkty, aby stworzyć potrawę doskonałą. Wystarczy bogactwo rodzimych pól, lasów i jezior. Wśród propozycji pojawiają się więc takie rarytasy, jak: leśne grzyby z proziakami, żeberka z leszcza, farszynki, plińce czy słodkie makowniki. Przepisy są nieskomplikowane, a składniki łatwo dostępne. Ola wiele tradycyjnych dań wzbogaciła autorską nowoczesną nutą. Warto spróbować tej wersji kuchni Warmii i Mazur i przekonać się, jakie bogactwo smaków kryje jeden z najpiękniejszych regionów naszego kraju.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Konarzewo
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 6 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Smakoterapia : kuchnia roślinna bez glutenu, nabiału i cukru / Iwona Zasuwa. - Warszawa : Edipresse Polska, copyright 2017. - 351, [1] strona : fotografie ; 24 cm.
Iwona Zasuwa – z zawodu muzyk i pedagog (emisja głosu, sztuka dla dzieci). Na co dzień jedna z najbardziej cenionych na polskim rynku muzycznym wokalistek sesyjnych i chórzystek. Od 20 lat bierze udział w niemal wszystkich projektach muzycznych Kayah. Jej równorzędną pasją jest gotowanie, któremu przyświeca motto oparte o założenia medycyny profilaktycznej (hipokratejskiej) – jak żyć (czyli: co jeść), żeby nie chorować. Mama małego alergika, autorka strony smakoterapia.pl oraz prowadząca dwóch edycji programów „Ugotuj mi, Mamo” na antenie Kuchni+. Edukatorka żywieniowa, twórczyni cykli edukacyjnych i warsztatów kulinarnych dla dorosłych „Żyj i jedz zdrowo” oraz Akademii Smakoterapii dla dzieci. Społeczniczka i zwolenniczka proekologicznego trybu życia, współzałożycielka warszawskiej kooperatywy Smakoterapia, skupiającej odbiorców i aktywnie promującej producentów dobrej zdrowej żywności. Zafascynowana leczeniem za pomocą żywienia naturalnego. Posiada niezwykłą łatwość wymyślania ciekawych przepisów na smaczne i zdrowe potrawy, mimo ograniczeń dietetycznych, jakie musiała zastosować w swojej kuchni (bez cukru, bez nabiału, bez glutenu). Przez internautów nazywana „Królową Kaszy Jaglanej”.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Dopiewo
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Wypożyczalnia Konarzewo
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 6 (1 egz.)
Wypożyczalnia Dąbrówka
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 6 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kiszonki : samo zdrowie. - Poznań : Olimp Media, copyright 2018. - 159, [1] strona : zdjęcia ; 21 cm.
Kiszona kapusta czy ogórki to nie tylko porcja witamin, których brakuje nam w chłodniejszych porach roku, ale też naturalny probiotyk. Kiszonki są mniej kaloryczne niż nieprzetworzone warzywa czy owoce, a kisić można nie tylko kapustę i ogórki ale także inne warzywa a nawet owoce. Najzdrowsze zaś są kiszonki wykonane samodzielnie. W tej książce przedstawiamy zasady przyrządzania i przechowywania kiszonek oraz zestaw przepisów na wyborne przetwory. Książka adresowana zarówno do osób dopiero zaczynających robić przetwory, jak i tych wszystkich, którzy od lat zapełniają swoje spiżarnie pysznościami w słoikach. [lubimyczytac.pl].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Dopiewo
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej