Kuchnia wegetariańska
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(10)
Forma i typ
Książki
(10)
Poradniki i przewodniki
(8)
Publikacje popularnonaukowe
(3)
Dostępność
dostępne
(10)
wypożyczone
(3)
Placówka
Wypożyczalnia Dopiewo
(7)
Wypożyczalnia Konarzewo
(4)
Wypożyczalnia Dąbrówka
(2)
Autor
Boniszewska Anna
(1)
Doniczka Aleksandra
(1)
Dymek Marta
(1)
Dymek Marta (wegetarianizm)
(1)
Francuz Sabina
(1)
Fruga Aleksandra
(1)
Głowacka Marianna
(1)
Kalwas Piotr Ibrahim (1963- )
(1)
Lewandowa Fanni
(1)
Lutzker Talya
(1)
Maciąg Agnieszka (1969- )
(1)
Małota Aleksandra
(1)
Skoczylas Karolina
(1)
Skotnicka Paulina
(1)
Sobczak Maia
(1)
Sturis Dionisios (1983- )
(1)
Wolański Robert (fotograf)
(1)
Zasuwa Iwona
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(4)
2010 - 2019
(5)
2000 - 2009
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(7)
1901-2000
(1)
1918-1939
(1)
Kraj wydania
Polska
(10)
Język
polski
(9)
Temat
Powieść amerykańska
(2625)
Kobieta
(2013)
Powieść polska
(1739)
Rodzina
(1496)
Przyjaźń
(1421)
Kuchnia wegetariańska
(-)
Powieść angielska
(1255)
Książki mówione
(1213)
Tajemnica
(1141)
Miłość
(1116)
Śledztwo i dochodzenie
(1060)
Zabójstwo
(935)
Relacje międzyludzkie
(887)
Dokumenty dźwiękowe
(861)
Zwierzęta
(809)
Dzieci
(642)
Uczucia
(598)
II wojna światowa (1939-1945)
(569)
Dziewczęta
(560)
Rodzeństwo
(553)
Nastolatki
(496)
Policjanci
(483)
Boże Narodzenie
(481)
Magia
(451)
Opowiadania dla dzieci
(444)
Opowiadanie dziecięce polskie
(431)
Osoby zaginione
(425)
Sekrety rodzinne
(422)
Małżeństwo
(413)
Życie codzienne
(408)
Trudne sytuacje życiowe
(388)
Psy
(384)
Wydawnictwa popularne
(381)
Relacja romantyczna
(376)
Dokument dźwiękowy
(372)
Podróże
(347)
Ludzie a zwierzęta
(340)
Chłopcy
(321)
Powieść polska dla młodzieży
(302)
Literatura polska
(290)
Uczniowie
(278)
Koty
(275)
Przestępczość zorganizowana
(274)
Dziennikarze
(270)
Literatura dziecięca polska
(269)
Matki i córki
(264)
Powieść francuska
(261)
Wybory życiowe
(261)
Książeczki dla najmłodszych
(256)
Poezja polska
(248)
Uprowadzenie
(247)
Wakacje
(245)
Powieść młodzieżowa polska
(236)
Seryjni zabójcy
(234)
Władcy
(229)
Wychowanie w rodzinie
(228)
Poszukiwania zaginionych
(225)
Prywatni detektywi
(223)
Powieść niemiecka
(220)
Żydzi
(220)
Zemsta
(219)
Powieść obyczajowa
(213)
Polska
(211)
Powieść szwedzka
(201)
Dziadkowie i wnuki
(197)
Wydawnictwa dla dzieci
(196)
Poezja dziecięca polska
(190)
Powieść młodzieżowa amerykańska
(190)
Samotność
(189)
Mężczyzna
(187)
Przyroda
(183)
Powieść kryminalna
(180)
Ojcowie i córki
(179)
Dziecko
(177)
Lekarze
(169)
Zakochanie
(167)
Stworzenia fantastyczne
(166)
Dojrzewanie
(164)
Samorealizacja
(164)
Polityka
(162)
Arystokracja
(161)
Spisek
(160)
Język polski
(158)
Pisarze
(158)
Poradniki
(158)
Marzenia
(157)
Pomaganie
(157)
Bajki dla dzieci
(156)
Las
(153)
Humor
(152)
Ludzie bogaci
(152)
Zabójstwo seryjne
(152)
Zdrada
(152)
Śmierć
(152)
Kradzież
(150)
Opieka nad zwierzętami
(148)
Szczęście
(148)
Opowiadanie dziecięce amerykańskie
(147)
Walka dobra ze złem
(146)
Literatura młodzieżowa
(143)
Szpiegostwo
(143)
Temat: miejsce
Grecja
(1)
Gatunek
Książka kucharska
(7)
Przepisy kulinarne
(4)
Publikacja bogato ilustrowana
(4)
Poradnik
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(7)
Styl życia, moda i uroda
(2)
10 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Pierwsza książka kucharska twórczyni "Jadłonomii" - najpopularniejszego polskiego bloga o kuchni roślinnej.
Czy łodyga brokułu nadaje się do jedzenia? Do czego wykorzystać natkę marchewki? Jak zrobić bezmięsny pasztet na świąteczny stół? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań znajdziecie w książce Marty Dymek - znanej z programu "Dzień Dobry TVN" autorki "Jadłonomii", najpopularniejszego bloga w polskim internecie poświęconego kuchni roślinnej, Kulinarnego Bloga Roku 2013. Autorka skomponowała ponad 100 przepisów na wegańskie śniadania, obiady i kolacje z bulw, korzeni i liści. Tu burak zmienia się w ciasto czekoladowe, pietruszka występuje w parze z gruszką, a z garści kapusty powstają chrupiące chipsy. Pozycja obowiązkowa dla wszystkich jaroszy i tych, którzy do tej pory nie wyobrażali sobie bezmięsnego obiadu.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Dopiewo
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Wypożyczalnia Konarzewo
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 6 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Nowa jadłonomia : roślinne przepisy z całego świata / Marta Dymek. - Wydanie 2. - Warszawa : Wydawnictwo Marginesy, 2018. - 271, [1] strona : ilustracje kolorowe ; 22 cm.
Nowe, poręczne wydanie superbestsellera! Zjeździła Wietnam i Tajlandię, zmarzła w Korei, pojechała ucierać pasty curry do Indii, przejechała całe Bałkany, zgrzała się na targowiskach w Maroko i rozpływała się nad świeżym awokado w Kalifornii. Odwiedziła ponad pięćdziesiąt krajów, a kulturę każdego z nich poznawała od kuchni. Dla Marty Dymek najważniejsze były regionalne przyprawy, tradycyjne śniadania, rytualne obiady, narodowe dania, ulubione słodkości oraz to, jak wyglądają stragany i targowiska. W każdej podróży spisywała przepisy, notowała najciekawsze połączenia oraz spotykała się z tamtejszymi kucharzami, kucharkami i domowymi gospodyniami. Kuchnia roślinna nie pochodzi z konkretnego kraju ani kontynentu. Od wieków roślinne potrawy można spotkać na każdej szerokości geograficznej, bez względu na temperaturę, klimat i wysokość nad poziomem morza. Wegańskie jest zarówno meksykańskie guacamole, swojski barszcz z uszkami, afrykański gulasz z jarmużu, jak i buraczane curry z cynamonem. Jeśli tylko wie się, gdzie patrzeć, w każdym kraju z łatwością można spotkać mnóstwo roślinnych przepisów, które otwierają oczy na niespotykane dotąd połączenia i pozwalają na nowo odkryć dobrze znane warzywa. Uwierzcie, że zjedzenie bulwy selera po chińsku zmienia kulinarną wyobraźnię raz na zawsze. Marta Dymek to blogerka, autorka kulinarnego bloga Jadłonomia (Kulinarny Blog Roku 2013) i książki pod tym samym tytułem, która doczekała się kilku dodruków. Od sześciu lat prowadzi swoją stronę, na której dzieli się wegańskimi przepisami oraz wskazówkami na temat roślinnego gotowania. Współpracowała z nowojorskim kwartalnikiem kulinarnym „Chickpea Magazine”. Jej teksty publikowano też w „Magazynie Smak”, „Kukbuku” i „Gazecie Wyborczej”, a także w jej autorskiej rubryce w „Kuchnia. Magazyn dla Smakoszy”. Na kanale Kuchnia+ prowadzi swój autorski program Zielona rewolucja Marty Dymek.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Konarzewo
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 6 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Wielka księga potraw wegetariańskich / [wybór i adaptacja tekstów Marianna Głowacka]. - Warszawa : Prószyński i S-ka, cop. 2004. - 160, [4] strony : ilustracje kolorowe ; 24 cm.
Potrawy bezmięsne w ostatnim czasie, zwłaszcza wśród młodego pokolenia, robią zawrotną karierę. Różnego rodzaju sałatki, gotowane warzywa, smakowite naleśniki ze szpinakiem to na pewno pełnowartościowe, odżywcze potrawy. W najnowszym tomiku wszyscy zwolennicy jarskiej kuchni znajdą receptury wielu smakowitych lekkich potraw, których dodatkową zaletą jest łatwość wykonania.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Dopiewo
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Wypożyczalnia Skórzewo
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Wypożyczalnia Konarzewo
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64/69 (1 egz.)
Wypożyczalnia Dąbrówka
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Książka
W koszyku
Marhaba: witaj w kuchni z czterech stron świata / Piotr Ibrahim Kalwas - Warszawa : Wielka Litera Sp. z o.o., cop. 2022. - 318, [1] strona : ilustracje ; 25 cm.
Dookoła świata można podróżować nie wychodząc z kuchni! Piotr Ibrahim Kalwas od lat podróżuje, próbuje lokalnych dań i gromadzi przepisy. Efektem tych wojaży jest książka kucharska i opowieść o jedzeniu zarazem. W Marhabie łączą się fascynacja kuchniami świata, pasja do gotowania i wymyślania potraw, a także historie kulinarne z bliskich i dalekich krajów oraz nostalgiczne wspomnienia smaków dzieciństwa. Kalwas uwielbia uliczne jadłodajnie, spotkania przy stole i jedzenie z jednej misy z poznanymi w drodze ludźmi. W książce dzieli się pomysłami na egzotyczne śniadania, aromatyczne pasty, pachnące Orientem curry, gęste karaibskie zupy, bliskowschodnie słodkości. Podaje przepisy na pikantne racuchy bara rodem z ulicznych barów Surinamu, muhamarrę – syryjską pastę z papryki i orzechów, senegalską potrawkę thieboudienne czy kålrotstappe, brukiew po norwesku. Prezentuje kuchnie swych przybranych ojczyzn – zupę egipskich Żydów, szorba sabanih, czy maltańską tartę z dynią z wyspy Gozo. Śmiało puszcza też wodze fantazji i eksperymentuje z połączeniami smaków i kulinarnych światów, proponując focaccię z hinduskim sosem z Mumbaju, quesadillas z mango zamiast sera, orientalną Kartoffelsalat. Jeśli pierogi, to z jarmużem i tofu, a jeśli swojskie mielone, to w wersji roślinnej. Swoje kulinarne podróże Piotr Ibrahim Kalwas odbywa bowiem tyleż w przestrzeni, co w wyobraźni, przekraczając nie tylko granice krajów, ale i kulinarnych przyzwyczajeń. Marhaba! Powitaj w swojej kuchni cały świat!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Dopiewo
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Znak Litera Nova)
Fania Lewando przed wojną prowadziła w Wilnie popularną restaurację serwującą wybrednym gościom wegetariańskie specjały kuchni Żydów aszkenazyjskich. Łączyła nieoczywiste smaki, gotowała zdrowo, mając świadomość, że tylko bezmięsna dieta i odpowiednia dawka witamin mogą zapewnić dobre samopoczucie. Jej kulinarny kunszt był szeroko ceniony, nic więc dziwnego, że zaproponowano jej, by wypłynęła w ekskluzywny rejs jako szefowa kuchni serwującej koszerne potrawy na statku Batory. Potrawami Fani zachwycały się wileńska śmietanka towarzyska i lokalna bohema, nad ich smakiem rozpływał się też Marc Chagall. Chociaż wywodziła się ze skromnego domu, kulinarny talent przyniósł jej sławę wykraczającą daleko poza Wilno. Tuż przed wybuchem drugiej wojny światowej zdążyła wydać książkę, w której zgromadziła proste, lecz wyśmienite przepisy. W 1941 roku ślad po Fani zaginął, a książka przepadła w wojennej zawierusze. Po latach została przez przypadek odnaleziona na targach antykwarycznych. Gdyby nie niezwykły zbieg okoliczności, nigdy nie odkrylibyśmy oryginalnych przepisów na: - bajeczną chałkę, doskonały czulent, złociste latkes, wybitny kugel i wiele innych wspaniałych potraw. To więcej niż książka kucharska. To opowieść o smakach, które przeniosą nas do przedwojennego Wilna, przybliżą aszkenazyjskie receptury i ideę Tikkun Olam - czynienia świata lepszym dla siebie i innych.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Dąbrówka
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 6 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ajurweda to holistyczny system leczniczy, który naucza, że zdrowie to efekt utrzymania równowagi pomiędzy trzema energiami zwanymi wata, pitta i kapha. Właściwe odżywianie dopasowane do naszej konstytucji odgrywa w tym kluczową rolę. Książka stanowi wyjątkowe źródło wiedzy i inspiracji dla wegan i sympatyków weganizmu. Oferuje ponad 120 przepisów na pyszne i zdrowe potrawy równoważące poszczególne konstytucje. Uczy, jak zastąpić nabiał stosowany w tradycyjnej ajurwedzie równie wartościowymi odpowiednikami wegańskimi. Talya Lutzker jest certyfikowanym praktykiem ajurwedy, dyplomowaną masażystką, nauczycielką jogi, profesjonalną kuchmistrzynią oraz założycielką Talya’s Kitchen - firmy cateringowej dostarczającej organiczne dania.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Dopiewo
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zawarte w poradniku receptury to nie tylko pomysły na dania wegańskie i wegetariańskie, lecz również podpowiedzi, co można wyczarować z dzikich ryb i drobiu zagrodowego. Książka powstała dzięki uczestniczkom warsztatów i czytelniczkom, które szukały inspiracji na potrawy na każdą porę roku. Zamieszczone przez Maciąg przepisy są pełne dobra i miłości, dzięki czemu przypadną do gustu całej rodzinie. Ten niezwykły poradnik kulinarny powstał w domu pisarki, który jest dla niej centrum własnego wszechświata. W ten sposób autorka dzieli się nie tylko oryginalnymi przepisami, lecz również kawałkiem swojego serca. Poza pomysłami na pyszne potrawy i desery w książce znajdziesz również porady na aranżację domowej przestrzeni, w której twoi bliscy poczują się wyjątkowo.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Dopiewo
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Qmam kasze : do ostatniego okruszka / Maia Sobczak. - Wydanie pierwsze. - Warszawa : Marginesy, 2018. - 311, [1] strona : ilustracje ; 26 cm.
Rozbudź wyobraźnię kulinarną! Rozpal zmysły! Objadaj się zdrowo i czuj się świetnie. A przede wszystkim – niczego nie marnuj! Przed wami polska odpowiedź na kulinarny, światowy trend no waste cooking. Maia Sobczak, autorka bloga Qmamkasze – z wykształcenia psycholog, choć śmieje się pod nosem, że uprawia głównie psychologię pozytywną. Dietoterapeutka, pracuje w oparciu o najstarsze medycyny świata. Konsultantka Ajurwedy z ramienia Jiva institute w Indiach. Na co dzień tworzy zdrowe, wzmacniające ciało i umysł receptury, kusi pysznym jedzeniem, fotografuje, pisze artykuły, prowadzi warsztaty i wykłady. Ćwiczy jogę, kocha zwierzęta, ludzi i świat. Stylizuje kulinarnie i gotuje ile wlezie – w końcu trening czyni mistrza. Uważa że szacunek, pewna doza pokory i poczucie humoru sprawiają, że świat zaczyna poruszać się z większą gracją. Napisała wraz z Grzegorzem Łapanowskim Szkołę na widelcu. Najlepsze przepisy dla całej rodziny (2014), a sama dwa bestsellery: Qmam kasze, czyli powrót do korzeni (2015) oraz Przepisy na szczęście (2017).
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Dopiewo
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kalimera : grecka kuchnia radości / Dionisios Sturis. - Warszawa : Wielka Litera, 2021. - 261, [8] stron : fotografie kolorowe ; 24 cm.
Słońce, ludzie i jedzenie - oto kwintesencja smaku Grecji! Dionisios Sturis odkrywa sekrety najlepszych greckich potraw w barwnej opowieści o kraju, w którym się urodził. Jest to nietypowa książka kucharska, w której przewodnik po krainie smaków i zapachów zmienia się w piękną opowieść o rodzinie i miłości do gotowania. To także ciekawa opowieść o Grecji i jej mieszkańcach. Tu gotuje się rodzinnie, myśląc o biesiadzie, bo Grecy wiedzą, że przy stole dzieją się najpiękniejsze i najradośniejsze rzeczy, a gotowaniem jesteśmy w stanie przekazać więcej niż słowami. Grecję opisaną przez Sturisa poznajemy wszystkimi zmysłami. Zapach faszerowanych warzyw przenika się ze smakiem cynamonu, oliwek i oregano. Deser kusi czasem pomarańczą, aromatycznym orzechem i wanilią, a czasem kokosem, goździkami i gałką muszkatołową. [nota wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Dopiewo
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Smakoterapia : kuchnia roślinna bez glutenu, nabiału i cukru / Iwona Zasuwa. - Warszawa : Edipresse Polska, copyright 2017. - 351, [1] strona : fotografie ; 24 cm.
Iwona Zasuwa – z zawodu muzyk i pedagog (emisja głosu, sztuka dla dzieci). Na co dzień jedna z najbardziej cenionych na polskim rynku muzycznym wokalistek sesyjnych i chórzystek. Od 20 lat bierze udział w niemal wszystkich projektach muzycznych Kayah. Jej równorzędną pasją jest gotowanie, któremu przyświeca motto oparte o założenia medycyny profilaktycznej (hipokratejskiej) – jak żyć (czyli: co jeść), żeby nie chorować. Mama małego alergika, autorka strony smakoterapia.pl oraz prowadząca dwóch edycji programów „Ugotuj mi, Mamo” na antenie Kuchni+. Edukatorka żywieniowa, twórczyni cykli edukacyjnych i warsztatów kulinarnych dla dorosłych „Żyj i jedz zdrowo” oraz Akademii Smakoterapii dla dzieci. Społeczniczka i zwolenniczka proekologicznego trybu życia, współzałożycielka warszawskiej kooperatywy Smakoterapia, skupiającej odbiorców i aktywnie promującej producentów dobrej zdrowej żywności. Zafascynowana leczeniem za pomocą żywienia naturalnego. Posiada niezwykłą łatwość wymyślania ciekawych przepisów na smaczne i zdrowe potrawy, mimo ograniczeń dietetycznych, jakie musiała zastosować w swojej kuchni (bez cukru, bez nabiału, bez glutenu). Przez internautów nazywana „Królową Kaszy Jaglanej”.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Dopiewo
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Wypożyczalnia Konarzewo
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 6 (1 egz.)
Wypożyczalnia Dąbrówka
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 6 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej