Kultura stołu
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(12)
Forma i typ
Książki
(11)
Publikacje popularnonaukowe
(5)
Poradniki i przewodniki
(3)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(2)
Audiobooki
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(9)
wypożyczone
(5)
Placówka
Wypożyczalnia Dopiewo
(9)
Wypożyczalnia Skórzewo
(3)
Wypożyczalnia Dąbrówka
(2)
Autor
Abdalla Michael (1952- )
(1)
Adams Julie Pointer?
(1)
Ambrożewski Jacek (1989- )
(1)
Baranowska Natalia
(1)
Bogdanowicz Dżenneta
(1)
Chatzikonstantis Manos
(1)
Chojnowska Ilona (1982- )
(1)
Chojnowski Karol
(1)
Drasek-Kańska Malina
(1)
Ewbank Anne
(1)
Filipowicz Wika
(1)
Fort Matthew
(1)
Greenberg Lisa
(1)
Kalinowski Andrzej (1959- )
(1)
Kieżun Bartek (1976- )
(1)
Kiros Tessa
(1)
Mizielińska Aleksandra (1982- )
(1)
Mizieliński Daniel (1982- )
(1)
Modelski Łukasz (1970- )
(1)
O'Brien Sam
(1)
Potulny Maciej
(1)
Rhys Alan Berry
(1)
Rost Małgorzata (1985- )
(1)
Rummel Rachel
(1)
Różański Robert
(1)
Thuras Dylan
(1)
Touros Michail
(1)
Viestad Andreas (1973- )
(1)
Wierzba Paulina
(1)
Wong Cecily
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(8)
2010 - 2019
(3)
2000 - 2009
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(10)
Kraj wydania
Polska
(12)
Język
polski
(11)
Odbiorca
6-8 lat
(3)
Dzieci
(3)
9-13 lat
(2)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(1)
Temat
Powieść amerykańska
(2626)
Kobieta
(2006)
Powieść polska
(1740)
Rodzina
(1493)
Przyjaźń
(1417)
Kultura stołu
(-)
Powieść angielska
(1256)
Książki mówione
(1214)
Tajemnica
(1135)
Miłość
(1116)
Śledztwo i dochodzenie
(1056)
Zabójstwo
(930)
Relacje międzyludzkie
(884)
Dokumenty dźwiękowe
(861)
Zwierzęta
(807)
Dzieci
(641)
Uczucia
(598)
II wojna światowa (1939-1945)
(566)
Dziewczęta
(555)
Rodzeństwo
(552)
Nastolatki
(495)
Boże Narodzenie
(481)
Policjanci
(478)
Magia
(451)
Opowiadania dla dzieci
(444)
Opowiadanie dziecięce polskie
(431)
Osoby zaginione
(422)
Sekrety rodzinne
(419)
Małżeństwo
(412)
Życie codzienne
(406)
Trudne sytuacje życiowe
(387)
Psy
(381)
Wydawnictwa popularne
(381)
Relacja romantyczna
(376)
Dokument dźwiękowy
(373)
Podróże
(347)
Ludzie a zwierzęta
(339)
Chłopcy
(320)
Powieść polska dla młodzieży
(302)
Literatura polska
(290)
Uczniowie
(276)
Koty
(274)
Przestępczość zorganizowana
(272)
Literatura dziecięca polska
(269)
Dziennikarze
(268)
Matki i córki
(261)
Powieść francuska
(261)
Wybory życiowe
(260)
Książeczki dla najmłodszych
(256)
Poezja polska
(248)
Uprowadzenie
(246)
Wakacje
(244)
Powieść młodzieżowa polska
(236)
Seryjni zabójcy
(233)
Władcy
(229)
Wychowanie w rodzinie
(228)
Poszukiwania zaginionych
(223)
Prywatni detektywi
(222)
Powieść niemiecka
(220)
Żydzi
(220)
Zemsta
(216)
Powieść obyczajowa
(214)
Polska
(211)
Powieść szwedzka
(201)
Dziadkowie i wnuki
(196)
Wydawnictwa dla dzieci
(196)
Powieść młodzieżowa amerykańska
(191)
Poezja dziecięca polska
(190)
Samotność
(189)
Mężczyzna
(188)
Przyroda
(183)
Powieść kryminalna
(180)
Ojcowie i córki
(178)
Dziecko
(177)
Lekarze
(169)
Stworzenia fantastyczne
(166)
Zakochanie
(166)
Samorealizacja
(164)
Dojrzewanie
(163)
Polityka
(162)
Arystokracja
(161)
Spisek
(160)
Poradniki
(159)
Język polski
(158)
Pisarze
(158)
Marzenia
(157)
Pomaganie
(157)
Bajki dla dzieci
(156)
Las
(153)
Zdrada
(152)
Humor
(151)
Zabójstwo seryjne
(151)
Śmierć
(151)
Kradzież
(149)
Ludzie bogaci
(149)
Szczęście
(148)
Opowiadanie dziecięce amerykańskie
(147)
Opieka nad zwierzętami
(145)
Walka dobra ze złem
(145)
Literatura młodzieżowa
(144)
Wsie
(141)
Temat: czas
1901-2000
(3)
1301-1400
(2)
1401-1500
(2)
1601-1700
(2)
1701-1800
(2)
1801-1900
(2)
2001-
(2)
1001-1100
(1)
1101-1200
(1)
1501-1600
(1)
901-1000
(1)
Temat: miejsce
Świat
(3)
Polska
(2)
Europa
(1)
Japonia
(1)
Kruszyniany (woj. podlaskie, pow. sokólski, gm. Krynki)
(1)
Portugalia
(1)
Rzym (Włochy)
(1)
Włochy
(1)
Gatunek
Opracowanie
(4)
Publikacja bogato ilustrowana
(4)
Przepisy kulinarne
(3)
Poradnik
(2)
Publikacje dla dzieci
(2)
Esej
(1)
Przewodnik turystyczny
(1)
Wywiad dziennikarski
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(6)
Kulinaria
(6)
Etnologia i antropologia kulturowa
(4)
Dom i ogród
(2)
Podróże i turystyka
(2)
Styl życia, moda i uroda
(2)
Edukacja i pedagogika
(1)
Kultura i sztuka
(1)
12 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Dopiewo
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Dopiewo
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kruszyniany znane są w Polsce z Jurty Tatarskiej do której można przyjechać każdego dnia, zjeść, posłuchać opowieści o ludziach tu żyjących, o przyrodzie - ciągle dzikiej i naturalnej, o historii, zwyczajach i kulturze kulinarnej Tatarów Polskich, a szczególnie tych, którzy mieszkają w Polsce północno-wschodniej. Duszą Jurty Tatarskiej jest Dżenneta Bogdanowicz. Dzięki niej podążamy śladem fascynującej kultury, drogą Tatarów, którą przeszli od XVII wieku do czasów dzisiejszych. Zaczynamy rozumieć to co Tatarzy wiedzą od zawsze, że można żyć w zgodzie z innymi i kultywować swoje zwyczaje. Dżenneta w książce "My Tatarzy" mówi o tym jak przez pokazywanie kultury kulinarnej zyskuje się przyjaciół i znajduje pole do niekończących się rozmów o otaczającym nas świecie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Dopiewo
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 3 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jak wyglądała prawdziwa kuchnia staropolska? Czy na obiadach czwartkowych u króla Stasia można się było najeść? I jak - znana z drakońskich diet - Sisi uwiodła Franciszka Józefa swoim apetytem?Poznaj wielką historię od kuchni!Królowa Jadwiga lubiła napić się piwa ze swoimi dwórkami. Jagiełło z kolei nienawidził alkoholu i. jabłek. Musiał natomiast ukrywać swoją miłość do gruszek, które ze względu na kształt uchodziły za przysmak kobiecy. Zwycięzcy spod Grunwaldu nie wypadało się nimi zajadać.Jan III Sobieski często widywany był ze swoim kajecikiem, w którym zapisywał receptury ulubionych dań. Zawdzięczamy mu nie tylko wiktorię wiedeńską, lecz także sprowadzenie do Polski ziemniaków. Obiady najchętniej jadał w gronie rodziny, a śniadania - z ukochaną żoną. w wannie.Na talerzu Elżbiety II wszystkie warzywa musiały być tej samej wielkości, a jeśli miała ochotę na jajka, to tylko te w brązowych skorupkach. Aby uniknąć nieprzystojnych skojarzeń, banana jadła nożem i widelcem. By nie urazić gospodarzy, byłaby w stanie zjeść. szczura.Wika Filipowicz ze swadą opowiada o tym, co gościło na królewskich stołach. Przedstawia kulinarne obyczaje władców. Kuchenne ewolucje i rewolucje. Od królewskiego przepychu do "cienkiego jadania". Od korzennego zawrotu głowy do wyrafinowanego podkreślania smaku dań.Od średniowiecza po dziś dzień.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Dąbrówka
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 94(100) (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Dopiewo
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 821.111-3 (1 egz.)
Wypożyczalnia Skórzewo
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 821.111-3 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Portugalia do zjedzenia / Bartek Kieżun. - Warszawa : Buchmann, 2019. - 286, [2] strony : fotografie ; 28 cm.
Po sukcesie, jakim okazała się "Italia do zjedzenia", Bartek Kieżun wyruszył do Portugalii gnany potrzebą kolejnej opowieści o malowniczych miejscach oraz kuchni niezwykłej w swej prostocie.
"Portugalia do zjedzenia" to połączenie książki kulinarnej i przewodnika po jednym z najczęściej odwiedzanych europejskich krajów. Znajdują się w niej zarówno fantastyczne przepisy, jak i pasjonujące opowieści o historii i sztuce, które sprawiają, że bacalhau, francesinha i pieczone sardynki smakują jeszcze lepiej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Skórzewo
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 6 (1 egz.)
Książka
W koszyku
SPIS TREŚCI: 1. Bieliźniarka ; 2. Spiżarnia ; 3. Piec chlebowy ; 4. Koszyk z przekąskami ; 5. Ogródek warzywny ; 6. Garnek z makaronem ; 7. Jadalnia ; 8. Cukierniczka ; 9. Zamrażalnik ; 10. Słowniczek ; 11. Pasteryzacja i sterylizacja ; Indeks ; Podziękowania
Jak prowadzić dom po włosku? Jak delektować się życiem w toskańskim stylu? Nikt nie jest w stanie uchwycić ducha miejsca tak jak Tessa Kiros. W urzekająco kobiecej książce celebruje Włochy - kraj, który wybrała na swój dom. Rodzinne historie, inspiracje i przepisy nie tylko na pyszne dania Znajdziesz tu sycące posiłki i fantazyjne ciasta, staromodne konfitury i przetwory, a także domowe przyprawy, ziołowe oleje i zapachowe cukry. Wypróbujesz niebanalne przepisy, takie jak focaccia z truskawkami, zupa z karczocha i mięty, risotto z krewetkami, lawendą i cytryną czy pierś kurczaka w cieście z borowikami i szałwią. Tessa podpowie ci, jak wykorzystać wiedzę przekazywaną przez włoskie panie domu z pokolenia na pokolenie i jak w kilku prostych krokach zamienić dom w piękniejsze miejsce. Pokaże ci, jak wprowadzić magię do swojej kuchni oraz połączyć wszystko w smakowitą całość.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Dopiewo
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
W tysiąc smaków dookoła świata! Wielka wyprawa tropem dań i składników w albumie pełnym ciekawostek i smakowitych przepisów. Skąd pochodzi kukurydza, skąd pszenica, a skąd ziemniaki? Co jada się od wieków w Turcji, a co we Włoszech czy w Nigerii? Jak przygotować hiszpański chłodnik albo brazylijskie pralinki? W nowej książce autorów słynnych „Map” odwiedzicie 26 krajów z 5 kontynentów i poznacie najróżniejsze przysmaki. Zobaczycie marokańską ucztę, pływający wietnamski targ i francuskich mistrzów kuchni. Przekonacie się, jak mocno jedzenie związane jest z historią, kulturą i przyrodą kraju, w którym powstało, i dowiecie się, jak przyrządzić pyszne dania ze wszystkich stron świata.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Dopiewo
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. Op/II (1 egz.)
Książka
W koszyku
Czy wiesz, że wiele znanych potraw powstało niechcący? "Pyszne przypadki" to smakowite połączenie pasjonujących opowieści o historii kuchni, książki kucharskiej dla dzieci oraz dowcipnych komiksowych ilustracji. Czipsy, brownie, lody na patyku – trudno uwierzyć, jak wiele popularnych przysmaków powstało przypadkiem. Przez zapomnienie, przez zagapienie, z braku składników, a nawet – innym na złość. Historie sławnych dań są czasem wprost trudne do uwierzenia, jednak nawet jeśli wiele z nich to tylko legendy, są tak barwne, że szkoda byłoby ich nie znać. I od razu zachęcają do własnych kulinarnych eksperymentów! Książka znawcy kuchni Łukasza Modelskiego to 17 smakowitych opowieści o takich potrawach i napojach. I to wraz z rysunkową instrukcją przygotowania ich krok po kroku!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Dąbrówka
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. Op/II (1 egz.)
Książka
W koszyku
Możemy dopatrzyć się więcej historii w kotlecie albo misce makaronu niż w Koloseum lub jakimkolwiek innym zabytku. Delektując się typowym rzymskim posiłkiem w tradycyjnej restauracji, Andreas Viestad zabiera nas w pasjonującą kulinarną podróż, danie po daniu, przez historię świata i historię Wiecznego Miasta. Dowiedz się, jak to możliwe, że spór o sposób pieczenia chleba przyczynił się do wielkiej schizmy w Kościele, miłość do masła stała się impulsem do powstania reformacji, a niedobór soli doprowadził do przegrania wojny secesyjnej, wybuchu Wielkiej Rewolucji Francuskiej i upadku brytyjskiego imperium kolonialnego. Poznaj historię małej wioski, która dzięki pszenicy zmieniła się w centrum największego imperium, jakie widział świat. Odkryj, jak cytryna wpłynęła na rozwój sycylijskiej mafii. Wyrusz szlakiem smaków i składników, które zmieniały naszą cywilizację. Rozpocznij drogę na rzymskim targu podążaj przez Ogród Oliwny w Jerozolimie i kopalnię soli w Wieliczce, by odpowiedzieć na fundamentalne pytanie: Jaka jest najlepsza potrawa na świecie? "Andreas Viestad, autor książki równie czarującej, co fascynującej, ma prawdziwy dar tworzenia obrazowych scen, snucia opowieści, a co najważniejsze – nakreślania i zgłębiania zależności, dzięki czemu wszystko staje się jasne i ekscytujące." Nigella Lawson "Andreas Viestad napisał fascynującą, skłaniającą do przemyśleń i zabawną książkę o roli jedzenia w historii. Płynnie porusza się pomiędzy aromatami i smakami posiłku w rzymskiej restauracji a torami dziejów." Alice Waters
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Dopiewo
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Audiobook
CD
W koszyku
Co jedzą ludzie? [audio] / Paulina Wierzba. - [Poznań] : Wydawnictwo Albus ; [Piaseczno] : Storybox.pl, [2021]. - 1 płyta audio (CD) (1 godz. 15 min) : zapis cyfrowy, stereo ; 12 cm.
Audiobook skierowany jest do dzieci i w całości poświęcony kulinarnym podróżom. Dowiemy się z niego, co jedzą ludzie, a jedzą… w zasadzie wszystko. Znajdziemy tu opis bardzo nietypowych, najdziwniejszych przysmaków, które oburzają, przerażają, nie mieszczą się po prostu w głowie, których sława, a raczej „niesława” przekroczyła wszystkie granice. Autorka przedstawia różnorodność kultur i zwyczajów nie tylko poprzez opisy wyszukanych dań - prezentuje też krótki poradnik savoir-vivre pozwalający poznać zasady zachowania przy stole w różnych kulturach. Opis każdej potrawy kończy się słowami „smacznego” lub „na zdrowie” w języku kraju, z którego pochodzi opisywana potrawa.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Dopiewo
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. P - Audio (1 egz.)
Wypożyczalnia Skórzewo
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P - Audio (1 egz.)
Książka
W koszyku
"Atlas osobliwości" kulinarnych, książka napisana przez ten sam wiecznie ciekawy świata zespół, który stworzył "Atlas osobliwości", zaprasza na bankiet złożony z niezwykłości. Jesteście gotowi na piwo warzone z mgły w Chile? Na sardyński makaron zwany nićmi Boga? Jest to jednak o wiele więcej niż ledwie menu kuriozalnych przysmaków i zaskakujących dań. Ta przygotowana z rozmachem książka pokazuje, że nasze życie koncentruje się wokół spraw dotyczących jedzenia. Dotyka historii – na przykład opowiadając o sieci wytwórni sosu rybnego w starożytnym Rzymie. Mówi o kulturze – wyobraźcie sobie 4 miliony kobiet, które spotykają się w jednym miejscu, żeby przyrządzić pudding ryżowy. Zaprasza na wyprawę – choćby i na świętą chińską górę Hua Szan, żeby na jej szczycie napić się herbaty. A to dopiero początek.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Dopiewo
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej