Cukiernictwo
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(3)
Forma i typ
Książki
(3)
Poradniki i przewodniki
(1)
Proza
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(3)
Placówka
Wypożyczalnia Dopiewo
(3)
Autor
Garbal Łukasz (1976- )
(1)
Glaser Karina Yan
(1)
Glaser Karina Yan. Vanderbeekers
(1)
Pietrachowicz Dominika
(1)
Ploton Olivier
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(2)
2010 - 2019
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(3)
Kraj wydania
Polska
(3)
Język
polski
(3)
Odbiorca
9-13 lat
(1)
Dzieci
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura amerykańska
(1)
Temat
Powieść amerykańska
(2614)
Kobieta
(2019)
Powieść polska
(1735)
Rodzina
(1503)
Przyjaźń
(1429)
Cukiernictwo
(-)
Powieść angielska
(1253)
Książki mówione
(1213)
Tajemnica
(1144)
Miłość
(1131)
Śledztwo i dochodzenie
(1065)
Zabójstwo
(937)
Relacje międzyludzkie
(891)
Dokumenty dźwiękowe
(861)
Zwierzęta
(809)
Dzieci
(643)
Uczucia
(599)
II wojna światowa (1939-1945)
(571)
Dziewczęta
(567)
Rodzeństwo
(556)
Nastolatki
(498)
Policjanci
(487)
Boże Narodzenie
(482)
Magia
(459)
Opowiadania dla dzieci
(442)
Opowiadanie dziecięce polskie
(430)
Osoby zaginione
(429)
Sekrety rodzinne
(429)
Małżeństwo
(414)
Życie codzienne
(409)
Trudne sytuacje życiowe
(394)
Psy
(385)
Relacja romantyczna
(381)
Wydawnictwa popularne
(381)
Dokument dźwiękowy
(372)
Podróże
(348)
Ludzie a zwierzęta
(342)
Chłopcy
(323)
Powieść polska dla młodzieży
(301)
Literatura polska
(290)
Uczniowie
(278)
Koty
(277)
Przestępczość zorganizowana
(274)
Dziennikarze
(270)
Literatura dziecięca polska
(269)
Matki i córki
(264)
Wybory życiowe
(264)
Powieść francuska
(261)
Książeczki dla najmłodszych
(256)
Poezja polska
(248)
Uprowadzenie
(248)
Wakacje
(246)
Powieść młodzieżowa polska
(236)
Seryjni zabójcy
(234)
Władcy
(229)
Wychowanie w rodzinie
(228)
Poszukiwania zaginionych
(225)
Prywatni detektywi
(223)
Powieść niemiecka
(220)
Zemsta
(220)
Żydzi
(220)
Powieść obyczajowa
(213)
Polska
(211)
Powieść szwedzka
(201)
Dziadkowie i wnuki
(198)
Wydawnictwa dla dzieci
(196)
Poezja dziecięca polska
(190)
Powieść młodzieżowa amerykańska
(189)
Samotność
(189)
Mężczyzna
(188)
Przyroda
(183)
Ojcowie i córki
(181)
Powieść kryminalna
(178)
Dziecko
(177)
Lekarze
(169)
Zakochanie
(167)
Stworzenia fantastyczne
(166)
Dojrzewanie
(165)
Arystokracja
(164)
Samorealizacja
(164)
Polityka
(162)
Spisek
(160)
Język polski
(158)
Pisarze
(158)
Pomaganie
(158)
Marzenia
(157)
Poradniki
(157)
Bajki dla dzieci
(156)
Humor
(153)
Las
(153)
Ludzie bogaci
(153)
Zdrada
(153)
Zabójstwo seryjne
(152)
Śmierć
(152)
Kradzież
(150)
Opieka nad zwierzętami
(149)
Szczęście
(148)
Opowiadanie dziecięce amerykańskie
(146)
Walka dobra ze złem
(146)
Wsie
(144)
Szpiegostwo
(143)
Temat: czas
1801-1900
(1)
1901-2000
(1)
Temat: miejsce
Nowy Jork (Stany Zjednoczone)
(1)
Warszawa (woj. mazowieckie)
(1)
Gatunek
Biografia
(1)
Książka kucharska
(1)
Opracowanie
(1)
Powieść obyczajowa
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Publikacja bogato ilustrowana
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(1)
Kulinaria
(1)
3 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Wedlowie : czekoladowe imperium / Łukasz Garbal. - Wołowiec : Czarne, 2021. - 499, [2] strony : ilustracje ; 22 cm.
Carl Wedel przyjechał do Warszawy z Berlina i w 1851 roku otworzył przy ulicy Miodowej swoją pierwszą cukiernię. Emil, a później Jan Wedlowie, przedstawiciele kolejnych pokoleń tej dynastii, zmienili niedużą cukiernię w potężną fabrykę i osiągnęli sukces na niebywałą skalę, przekraczający wymiar finansowy – ich produkty stały się dla Polaków trwałym symbolem wybornego smaku. Oni sami natomiast coraz głębiej wrastali w warszawski krajobraz, angażując się całym sercem (a nieraz i portfelem) w polskie sprawy. Byli Polakami z wyboru. Wedlowie nie bali się nowych technologii i innowacyjnych jak na tamte czasy form promocji. Ale musieli odnaleźć się także w nowej rzeczywistości społecznej – coraz więcej kobiet walczyło o swoje miejsce na rynku pracy, coraz częstsze były strajki robotników, domagających się poprawy sytuacji bytowej. A potem nadeszła wojna, która zmieniła wszystko. Łukasz Garbal przenosi nas do pracowni dziewiętnastowiecznych mistrzów cukiernictwa, dawnych manufaktur czekolady, do gabinetów warszawskich fabrykantów i hal fabrycznych, a przy okazji opowiada słodko-gorzki kawałek naszej historii.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Dopiewo
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 929 A/Z (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Vanderbeekers / Karina Yan Glaser ; 3)
Bestsellerowa seria New York Timesa! Rodzina Vanderbeekerów z Harlemu powraca w trzeciej części serii, w której rodzeństwo ściga się z czasem, aby uchronić przed likwidacją firmę swojej mamy. Dla młodych Vanderbeekerów przerwa wiosenna nie mogła być lepsza. Isa wraca z obozu, Oliver buduje swój pierwszy domek na drzewie, a Laney, Jess i Hiacynta są podekscytowane, że mogą pomóc mamie, która dostaje niezwykłą szansę zabłyśnięcia w modnym magazynie kulinarnym. Ale wszystkie plany Vanderbeekersów mogą lec w gruzach, gdy nieoczekiwana wizyta miejskich urzędników sprowadza kłopoty na cukierniczy biznes ich matki. Teraz będą musieli połączyć siły i wspólnie wyciągnąć mamę z opresji.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Dopiewo
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P/II (1 egz.)
Książka
W koszyku
Szefowie kuchni z prestiżowej szkoły gotowania Cordon Bleu prezentują ponad 100 przepisów cukierniczych zilustrowanych i objaśnionych krok po kroku. Jest to propozycja różnorodnych przepisów: od wielkich popularnych klasyków ciastkarstwa (typu ciasto opera czekoladowo-pistacjowe, ciasto Trzech Króli, tort szwarcwaldzki, placek z truskawkami, makaroniki z malinami itd.); poprzez łatwe, rodzinne przepisy (czekoladowe micuits, muffiny z mango i z czekoladą, gorące suflety waniliowe, tartę Tatin z jabłkami itd.); po przepisy innowacyjne (ptysie z yuzu i z czekoladą, kostki waniliowe z fiołkami krystalizowanymi, tartaletki czekoladowo-ślazowe, tort z aloesem i z poziomkami itd.). Pod koniec książki znajduje się opis przyborów cukierniczych i składników potrzebnych do przygotowania deserów oraz podstawowych ciast.
Wszystkie przepisy są zilustrowane, często towarzyszy im porada szefa kuchni. Szkoła Cordon Bleu dzieli się wszystkimi sekretami cukierniczymi i Czytelnik naprawdę może zostać prawdziwym cukiernikiem.
Szkoła Cordon Bleu została założona w Paryżu w roku 1895. Z czasem powstała światowa sieć tych elitarnych szkół kształcących profesjonalistów i amatorów gotowania. Nauczycielami są tam laureaci wielkich, francuskich i międzynarodowych konkursów kulinarnych. Są pasjonatami gotowania i z chęcią przekazują swoją doświadczenie studentom z całego świata.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Dopiewo
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej